Política de cookies
Aquest lloc web fa servir cookies per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i l'acceptació de la nostra política de cookies, punxe l'enllaç per a més informació.

X

La Comissió Europea reforçarà i harmonitzarà a partir del 14 de desembre els controls fitosanitaris en els ports europeus per a evitar la competència deslleial i millorar el control de plagues

La Comissió Europea reforçarà i harmonitzarà a partir del 14 de desembre els controls fitosanitaris en els ports europeus per a evitar la competència deslleial i millorar el control de plagues
  • L’eurodiputada socialista Inmaculada Rodríguez-Piñero i el secretari general de la Unió, Carles Peris, han mantingut una reunió de treball amb el Director de Gestió de Crisi en plantes i animals Bernard Van Goethem i amb la màxima responsable de Sanitat Vegetal, Dorothée André
  • Els responsables europeus han compartit amb els dirigents valencians la seua preocupació per l’evolució de la “Taca Negra” i els han traslladat la seua confiança en què “els nous i més estrictes procediments implantats des de l’1 de setembre siguen més efectius”

 

Brussel·les, 5 de setembre de 2019.- Els responsables de Sanitat Vegetal i de Gestió de Crisi en Aliments, Plantes i Animals de la Comissió Europea, Dorothée André i Bernard Van Goethem, han confirmat a l’eurodiputada socialista Inmaculada Rodríguez-Piñero i al Secretari Generalde la Unió de Llauradors, Carles Peris, que a partir del pròxim 14 de desembre i dins d’una estratègia global de “enduriment en els procediments de control de plagues” s’aprovarà unanova regulació comunitària que harmonitzarà i reforçarà els controls fitosanitaris enels ports europeus.

“Esta regulació és un gran pas cap avant per a evitar la competència deslleial i garantiruna major efectivitat en la lluita contra les plagues procedents de les importacions de tercers països”, han afirmat els dirigents valencians després de la reunió mantinguda a Brussel·les amb l’equip de la DG Santé i en la qual han incidit que “la Comissió s’ha mostrat sensible a lesdemandes del president de la Generalitat i del sector de protegir la nostra agriculturamediterrània”.

Durant la reunió s’han analitzat les últimes intercepcions de plagues en els cítrics procedents de Sud-àfrica i l’Argentina i els dirigents europeus han mostrat la seua preocupació per la possibilitat que plagues com la “Falsa Arna” o la “Taca Negra” puguen afectar el camp valencià. “Els representants de la Comissió Europea han manifestat la importància de treballar conjuntament amb el sector per a protegir als nostres agricultors i s’han compromés a estudiar totes les opcions possibles per a frenar l’entrada de plagues” han assenyalat tant Peris com Rodríguez-Piñero abans d’agrair a l’equip de la DG Santé “la seua disposició a treballar amb el sector, el seu coneixement dels problemes dels cítrics valencians i l’actitud de tolerància zero que han mostrat cap a l’entrada de plagues procedents de tercers països”.

A més, la Directora de Sanitat Vegetal ha confirmat que en l’últim any s’ha incrementat el pressupost de la Comissió Europea destinat a la prevenció i lluita contra les plagues; s’ha millorat la formació dels inspectors en els ports europeus i s’han endurit les condicions exigides als tercers països per a rebre les autoritzacions que els permeten importar a Europa.

Així, han anunciat que des del passat 1 de setembre els països exportadors han d’enviar proves documentals amb caràcter previ a les importacions que demostren l’efectivitat dels procediments utilitzats en la lluita contra les plagues. Informació fitosanitària que la Comissió autoritza i, posteriorment, comparteix amb cadascun dels Estats membres “perquè comproven que es compleixen estrictament els procediments fitosanitaris durant les inspeccions que es realitzen en arribar als ports europeus”.

La Comissió Europea ha implantat a més un sistema de monitoratge mensual d’estos certificats fitosanitaris “per a corregir com més prompte millor les deficiències implicant els Estats membres en el control permanent de la veracitat d’estos”; així com un sistema de “alerta ràpida” pel qual es garanteix que des del moment en el qual es detecten intercepcions la fruita no entre en el mercat i que en un termini de deu i dotze dies “es localitze el camp de procedència, es prohibisquen els enviaments del mateix i es duga a terme una revisió dels camps confrontants”, com ja ha ocorregut en les últimes setmanes amb les intercepcions de l’Argentina i Sud-àfrica.

“Encara queda molt per fer i la realitat és que continuem patint l’entrada de plagues a Europa, però les autoritats europees han mostrat la seua total disposició a millorar els mecanismes d’inspecció i control necessaris per a evitar una situació que pot ser catastròfica per al nostre sector”, han assenyalat tant Rodríguez-Piñero com Peris després d’advertir del “elevat cost i la pèrdua de competitivitat que suposa per als agricultors la lluita contra estes plagues”.

“Des de 2015 s’han detectat més de 140 enviaments contaminats, els últims onze durant este estiu, la qual cosa demostra que el nostre sector citrícola està exposat a un risc extrem que és urgent combatre abans que la situació siga irreversible” han indicat, per la qual cosa han traslladat a la Comissió la necessitat que les mesures adoptades “siguen efectives pel riscque comporta per a la biodiversitat l’increment de plagues i per l’elevat cost per a les administracions públiques i per als agricultors que suposa la lluita contra estes malalties vegetals”.

Informe sobre Matèries Actives prohibides a la UE

Durant la reunió, des de la Va unir de Llauradors també han entregat a l’equip de la Direcció General de Sanitat un informe comparatiu sobre les divergències que existeixen actualment entre les matèries actives i fitosanitàries empleades pels agricultors sud-africans i europeus, “que deixa en una clara posició de desavantatge i competència deslleial als nostres agricultors”. Informe que la Comissió s’ha compromés a estudiar, amb especial atenció a aquelles matèries perilloses per a la salut i per a la biodiversitat que s’han detectat en percentatges superiors als permesos.

Tancar menú