Política de cookies
Aquest lloc web fa servir cookies per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i l'acceptació de la nostra política de cookies, punxe l'enllaç per a més informació.

X

El PSPV-PSOE demana que la compra pública d’aliments inclogui criteris de sostenibilitat per a impulsar als productors locals més afectats pel Covid-19

You are currently viewing El PSPV-PSOE demana que la compra pública d’aliments inclogui criteris de sostenibilitat per a impulsar als productors locals més afectats pel Covid-19
  • El portaveu socialista d’Agricultura en Les Corts, David Calvo, presenta una PNL per a crear un Consell Alimentari amb els actors involucrats i experts i que la Guia de Menús en els Menjadors Escolars contempli criteris més sostenibles i impulsi el consum local
  •  Calvo: “Volem impulsar la recuperació del sector agrícola, ramader i pesquer des de dins de les pròpies administracions públiques, des de les mateixes taules de tots els menjadors públics”

    València, 24 de maig de 2020.– El portaveu socialista d’Agricultura en Les Corts Valencianes, David Calvo, ha presentat una Proposició No de Llei (PNL) per a instar al Consell que els criteris de compra d’aliments per als menjadors públics de la Comunitat Valenciana i tot tipus de licitacions alimentàries incloguin criteris de sostenibilitat per a posar en valor i impulsar als productors locals més afectats per la crisi generada per la pandèmia del Covid-19. “Volem donar suport a la recuperació del sector agrícola, ramader i pesquer des de dins de les pròpies administracions públiques, des de les mateixes taules de tots els menjadors públics”, ha destacat Calvo, que ha considerat que “la cooperació i la col·laboració entre baules de la cadena agroalimentària són factors clau perquè el sector es posicioni com a estratègic i pugui pal·liar les pèrdues que ha generat la pandèmia”.

    Per això, la PNL presentada pel grup socialista insta al Consell a implementar criteris de sostenibilitat social i ambiental en totes les licitacions alimentàries dependents de les conselleries de Sanitat Universal i Salut Pública, d’Educació, Cultura i Esport i d’Igualtat i Polítiques Inclusives. Així mateix, demana incloure en els contractes de serveis de restauració, menjador i subministraments d’aliments clàusules que ajudin a impulsar el treball dels productors més afectats per la crisi del Covid-19 en el sistema alimentari local, sobretot als de productes com a aliments produïts amb sistemes de producció integrada, peix de llotja o productes de les nostres costes. També es demana la creació d’un Consell Alimentari que compti amb els actors involucrats i persones expertes per a desenvolupar polítiques públiques alimentàries, així com l’actualització de la Guia dels Menús en els Menjadors Escolars de la Generalitat Valenciana, elaborada per la Conselleria de Sanitat, perquè contempli criteris nutricionals més sostenibles i impulsi el consum de productes locals.

    “Després del brot de coronavirus, la producció i el comerç agrícola i ramader s’han vist alterats”, ha recordat el portaveu d’Agricultura del PSPV-PSOE, que ha afegit que, “segons les primeres estimacions, les pèrdues del sector agrari valencià ascendeixen a més de 20 milions d’euros mentre que, en el sector ramader, les pèrdues s’agreugen pel tancament d’hotels, restaurants i cafeteries i es xifren en 30 milions”. Davant aquesta situació, ha considerat que, “en un marc en el qual la major part de la gestió dels menjadors públics recau en empreses multinacionals que només es proveeixen en un 10% del sector primari directament, incorporar en aquesta gestió a les cooperatives agroalimentàries, explotacions ramaderes i llotges de peix locals més afectades per la crisi del Covid-19 suposaria un impuls fonamental per a la seva recuperació econòmica”. “El paper de les cooperatives, més de 300 en tot el territori, en l’economia agrària i en el món rural de la Comunitat Valenciana és fonamental”, ha subratllat el diputat socialista, que ha destacat la seva importància per a “avançar en un model alimentari més pròxim, just i sa”.

    Així, ha reivindicat la necessitat de “impulsar als proveïdors de proximitat, que garanteixin la provisió de productes locals, que redueixin les càrregues ambientals derivades del transport a llargues distàncies i que fomentin el desenvolupament de l’economia local” i ha conclòs que, “és el moment de donar-los el suport necessari perquè puguin oferir els seus productes de qualitat a preus sostenibles i sota els estàndards de seguretat alimentària més exigents”.