Política de cookies
Aquest lloc web fa servir cookies per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i l'acceptació de la nostra política de cookies, punxe l'enllaç per a més informació.

X

El PSPV demana que els establiments hostalers de la Comunitat oferisquen aigua gratuïta de l’aixeta

You are currently viewing El PSPV demana que els establiments hostalers de la Comunitat oferisquen aigua gratuïta de l’aixeta
  • El grup socialista presenta una PNL en la qual es demana instar al Consell perquè prenga mesurades perquè tots els locals faciliten aigua potable fresca de manera gratuïta
  • El síndic Manolo Mata recorda que l’aigua és un “bé de consum bàsic” cada vegada més car que deixa “cada vegada més desprotegit” al consumidor

6 juliol, 2018

El Grup Socialista en Les Corts Valencianes vol que tots els locals de restauració i hostaleria de la Comunitat oferisquen aigua potable de manera gratuïta. Així, els representants del PSPV-PSOE en la cambra autonòmica han presentat una Proposició No de Llei (PNL) en la qual insten al Consell al fet que prenga mesurades “per facilitar i consolidar l’oferta gratuïta d’aigua potable fresca en tots els establiments hostalers de la Comunitat Valenciana”.

“L’aigua és un bé de consum bàsic”, ha assenyalat el síndic dels socialistes, Manolo Mata, qui ha afegit que aquest producte ha vist un augment de la seua demanda amb un consum, de mitjana, de 63,5 litres d’aiguaembotellada a l’any per persona i una despesa total de 581,53 milions d’euros, un 4,7% més que l’any anterior. “Aquesta pujada de consum també convida a una pujada de preus i per tant, queda cada vegada més desprotegit l’accés a la demanda a un ben bàsic de consum com és l’aigua”, ha indicat Mata.

El portaveu del grup socialista ha recordat que la regulació de l’oferiment d’aigua de l’aixeta en establiments hostalers de forma gratuïta “és una iniciativa que s’està treballant i aplicant en diferents països, comunitats autònomes i ciutats d’Espanya”. Així, ha posat l’exemple de BalearsNavarra o Andalusia, que al gener d’aquest any va incloure en la seua Llei per a la Promoció d’una Vida Saludable i una Alimentació Equilibrada un article en el qual s’assenyalava que “els establiments de restauració i similars s’oferirà, sempre que se siga client, la possibilitat d’aigua fresca, en el recipient adequat per al seu consum, de forma gratuïta i complementària a l’oferta del mateix establiment”.

En aquest sentit, Mata ha incidit que s’ha de tenir en compte “l’interés de la societat actual del foment d’una vida saludable” i ha recordat el Pla Bé de la Conselleria de Sanitat en el qual es promou “l’activitat física i una alimentació saludable entre la qual s’inclou una correcta hidratació”. “Afavorir l’accés a l’aigua tant en els establiments públics com hostalers és beneficiós per generar una bona cultura de la hidratació”, ha reiterat el síndic.

A més, segons ha explicat Mata, aquesta PNL compte també amb un vessant ecològic, ja que l’oferiment gratuït d’aigua “és una mesura de prevenció d’envasos i millora, per tant, de la gestió dels residus”, tal com es va aprovar al parlament de Navarra. “El consum excessiu d’envasos, sobretot de plàstic, és una preocupació global sobre la qual ja s’està treballant actualment per part de la Conselleria d’Agricultura, Medi ambient i Canvi Climàtic“, ha expressat el portaveu dels socialistes valencians recordant el Pla Integral de Residus (PIR) on es remarca la desaparició de l’ús del plàstic per a envasos d’un sol ús per 2020 o la campanya “Menys plàstics, més futur” que consciència sobre el risc que suposen els plàstics per als Parcs Naturals.